Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Cuma, Aralık 23, 2011

Yeni yil

Gecen yil bu zamanlar buraya tasinmak uzere hazirlik yapiyorduk, stresli ve telasli zamanlardi. Neyle karsilasacagimizi tam olarak bilemesek de heyecanli ve umutluyduk. 2011 farkli ve  guzeldi. 2012 daha da guzel olsun. Yeni yila cok az bir zaman kala herkese dileklerinin gerceklesecegi; mutlu ve saglikli bir yil diliyorum. Kendim icin de fransizcayi daha aktif olarak kullanabildigim,  daha verimli ve tabiki bol seyahatli bir yil istiyorum.
Herkese iyi yillar:)

Resim 2009 yilinda, evliligimizin ilk yilbasisinda Ozanla birlikte yaptigimiz yilbasi agacimiz.

Salı, Aralık 20, 2011

Haftasonu Gezileri: Pisa, Floransa -2


Pisa

Yuruyerek kesfedilen sehirlerden Pisa da. Ucagimiz 20: 50 deydi ve bir onceki gun Floransa'da epey yorulmustuk. Bu minik sehri acele etmeden ogleden sonra kesfetmeye basladik.  Noel zamani oldugundan pazar gunu bile magazalar acikti. Sokaklarinda standlar kurulmus pazar kasveti bir yana sehir cok ic aciciydi.

Genelde pazarlari kurulan farkli ve orijinal urunler iceren bu standlara bakmaya bayiliyorum.

Mucizeler meydani (Piazza dei Mirocoli) Pisa (çan) kulesi, Vaftizhane ve Duomo katedralinin bulundugu; gorulecek en onemli, belki de tek bolge Pisa'da.
En fazla turist ceken ise  yillardir basbayagi egri duran  Pisa Kulesi. Ustuste bindirilmis 6 yuvarlak sutundan meydana gelen kulenin su anki egiminin 5,5 ° oldugu belirtiliyor. 1063-1090 yillari arasinda yapilan katedrale  ek olarak 1173'te yapilan bir çan kulesi Pisa.
Unlu bilim adami Galileo'nun farkli agirliklardaki cisimleri bu kuleden asagi atarak  butun cisimlerin ayni fizik kurallari ve ayni hizda dustuklerini gozlemledigi iddia ediliyor.
1990-2001 yillari arasinda kule ziyarete kapatilmis ve egimi azaltilarak bakima alinmis. 300 yil daha yikilmadan boyle duracak, dunyanin her yerinden turistleri kendine cekecek ve onunde poz vermeyen kimse kalmayacakmis.

Duomo katedrali ve sol arkada vaftizhane

Duomo Katedrali ic ve dis goruntuler


Hristiyanlarda  yaygin olan  vaftiz (arinma, yeniden dogma) torenleri ilginc bir gelenek.  Vaftizhane nasil bir yer  merak ediyordum. Iceride canli vaftiz  gormedikten sonra girmeye degecek bir yer degilmis. :)

Evet cok klişe, evet cok saçma ama Pisa'yi duserken tuttum pozu vermeden gelecek degildim.:)

Burada cool bir sekilde bilgileri okuyan Ozan da Pisa'yi tutarken poz verdi ama onu desifre etmek istemedim burada:)

 Bir hafta sonuna iki guzel sehri sigdirip, ustune guzel italyan yemeklerini de yedikten sonra mutlu ve tatmin olmus bir sekilde evimize donduk.
  

Cuma, Aralık 16, 2011

Haftasonu gezileri: Pisa, Floransa-1

Yine yeni bir cumartesi, icimizdeki gezme askiyla yollara dustuk. Sabah 07:50 ucagiyla, bir bucuk saatlik yolculuk sonunda Pisa'ya vardik. Havaalani sehir merkezine cok yakin, otobusler de ucretsiz goturuyor. Otele vardigimizda saat  9:30'du ve giris yapabilmek icin   saat 13:00'u beklemek gerekiyordu. Zaman kaybetmeden   esyalari emanete birakip Pisa tren istasyonuna (tabiki yuruyerek) geldik ve saat 10:32 Floransa  trenine biletimizi aldik. Her ne kadar Ozan'in tren gari etrafindaki otel, restoran ve cafelere karsi onyargisi olsa da istasyonun karsisindaki Tiffany Cafe'de yedigimiz mozarellali sandvic ve cappuchino guzeldi. Kurstan Italyan arkadasim Anna benim icin  bol bol capuchino ic demisti,  oyle yaptim. Hatta degisiklik olsun diye bir de  grappali espresso  denedim, cok sert ve kotuydu aman denemeyin!

Floransa


Tren biletlerini duraktaki sari kutularda onaylatmadigimiz icin para cezasi yedik, boyle sacma sey hic gormedim ama her yolculukta bir aksilik olmazsa olmuyor zaten diye fazla ustunde durmadik, 1 saatlik tren yolculugundan sonra  Floransa'ya vardik. Tren istasyonu burada da cok merkezde, yuruyerek Duomo katedralinin bulundugu  meydana geldik. 

Italya'nin kuzeyinde; Toskana'nin baskenti ve Italyan ronesansansin dogdugu yer olan Floransa; Arno nehrinin cevresinde kurulmus kucuk, sevimli ve  tarihi bir sehir.
                                                                       Duomo Meydani 

Yapimi 170 yil suren, 1466 yilinda tamamlanan  'Duomo' adiyla bilinen 'Santa Maria Del Fiore' Katedrali.
Kubbeli cati 114.5m yuksekliginde ve ronesans el sanatlari ve kulturunu birlestiren bir  sembol.



    Katedralin karsisindaki vaftizhane (Battistero di San Giovanni)(Baptistry of St. John)

        Noel anne babalarin yanindaki sevincim  gozlerimden belli degil mi?:)

    Ozan'in panoramik cekimlerinden bir goruntu

Simdiye kadar gordugum en guzel sokak suslemesi


Ozan Dante'nin muzelestirilen evinin sokaginda, sagda da aksam yagmurlu  Floransa



Arno nehri uzerindeki Ponte Vecchio (Eski Köprü) 2. Dunya savasindan zarar almadan cikan tek kopru. Kopru uzerinde restoran vardir diye umuyordum  ama sadece kuyumcular var.

Ogle yemeginde ictigimiz sarabin etkisiyle 'Eski Kopru'ye' karsi  titanik pozlarimiz yoldan gecenleri ve bizi cok eglendirdi.:)
Piazza della Signoria'da (Signoria Meydani) Neptün Çeşmesi ve deniz tanrisi Neptun heykeli

Da Vinci, Michelengelo, Caravaggio ve Rembrandt gibi dunyaca unlu ressamlarin  basyapitlarinin sergilendigi;   dunyanin en eski ve en unlu sanat galerisi olan 'Uffizi Sanat Galerisi'ni gezmek isterdim ama bunun icin  daha genis bir zaman gerekiyor. Floransa'da en fazla turist ceken yerlerin basinda gelen Uffizi'ye girmek icin uzun kuyruklarda beklemek  istemiyorsaniz, onceden rezervasyon yapilmasi tavsiye ediliyor.

Signoria meydaninda Michelengelo'nun David (Davut) heykeli

Signoria meydanindaki Museo di Palazzo Vecchio'da bu grup eglenceli muzikleriyle bizi eglendirdi, ama biraz gec kalmisiz, sadece bir iki sarki dinleyebildik.


Yemege olan duskunlugumuz yuzunden bazen epey zamanimizi restoran bulmaya ayiriyoruz. Internetten restoran yorumlarina ve puanlarina bakiyoruz.
Bu defa da 2009 -2010 -2011 yillarinda  Michelin listesine girmis 'Dei Frescobaldi' restoranini denedik.

3 cesit sarap istedik menuden, kadehin altindaki kagitlarda sarabin adi ve yili yaziyor, garson hangisinden baslanacagi konusunda tavsiye veriyor.

Yemegim Tagliolini; Siyah trüflü  ev yapimi fettucini. Trüf mantari Toskana bolgesinde yetisen, belirgin tadi olan ve zor bulunan  bir mantar cesidi. Topragin altinda  ve agac koklerine yakin yerlerde yetisiyor. Bu yuzden bulup cikarmasi epey zor , egitimli kopekler ve domuzlar yardimiyla cikariliyor, ozellikle beyaz truf bir hayli kiymetli. 

Bu cok estetik tarihi  sehirden 21:28 treniyle  Pisa'ya dondugumuzu soylemeden once birkac kucuk not:

-Dante'nin muzeye donusturulen evinin altinda bulunan hediyelikciden gidip itayan yemek kitabi aldim!:)

-Signoria meydani civarinda 'Il Mio Gelato'nun dondurmasi gibi bir dondurma hayatimda yemedim, Roma'da bile.

-Aksam Signoria meydanindaki  bina duvarlarina projektorlerle yapilan  gosteri  ilginc ve guzeldi. 

Çarşamba, Aralık 07, 2011

Le Père Fouettard'da brunch

Pazar gunu arkadasim Zeynep'in   Alliance Française'den  sinif  arkadaslariyla bruncha gittik. Hafta ici kurs cikisi aksam yemegine gidiyoruz persembeleri, bu dafa da brunch ayarlamislar. Burada hic gitmemistim, degisik bir deneyim daha yasamis oldum.


4 farkli brunch menusu var. Ingiliz, Isvec, Fransiz ve Vejeteryan. Yaninda sinirsiz sicak ve bir soguk icecek menuye dahil.

Ingiliz menude yumurta, patates kizartmasi, jambon, (sanki global bir lezzetmiscesine!) kruvasan ve jelibonlar vardi. Ozan'in jelibonlari tabiki benim oldu.
Bu da Isvec usulu menu; muslili kuru meyveli yogurtlar, patates salatasi somon fume  ve kruvasan.



Benim vejeteryan menum iclerinde en guzeliydi bence. Patlicanli , kurutulmus domatesli ve semizotlu ekmek. Kasarli patates puresi (bizim kumpirin sade hali), global bir lezzetmiscesine! kruvasan (hic dokunmadim) ve armut tatlisi...

Yagmurlu pazar gununu  noel dekorlu boyle guzel bir  bistroda guzel arkadaslarla gecirmek iyi geldi. Biraz fransizca pratik yaptik. Zeynep'in esi Olivier'in kafasini biraz sisirdik, o ne demek bu nasil boyle diye ... Baktik herkes kalkmis bir biz kalmisiz, kovulmadan hesabi istedik ve tekrar gorusmek uzere ayrildik.