Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Cuma, Ekim 21, 2011

Villa Savoye

Le Corbusier'in yalnızca işlevi temel alan eseri Villa Savoye, buraya gelmeden aydınlanma çağı dersim için araştırıp analiz ettiğim, modern mimarinin en bilinen örneği. Şansıma ki bu önemli yapı evimize yarım saat uzaklıkta Poissy-sur-Seine banliyösünde yer alıyor; hemen görmeye gittik.




1928-1931 yılları arasında Savoye ailesi için  inşa edilen bu çatısız ev, içeri su alması sebebiyle sahiplerine kabus olsa da mimarlık tarihinde  vazgeçilmez bir yere sahip. Ev başyapıt ama içinde yaşanılamıyor! İronik!
1958-1997 yılları arasında devlet tarafından yenilenip bakımı yapılarak ziyarete açılmış.
Villa Savoye, Le Corbusier’in 1925 yılında ortaya attığı “yeni mimarinin beş ilkesi” olmalıdır sözünü en iyi temsil eden yapısı olarak kabul edilir. Beş ilke, binanın kolonlar üstünde yükselmesi ve zeminden kopması gerektiğini, binanın bir çatı bahçesi olması, serbest plan ve serbest cephe anlayışında ve yatayda uzun pencerelere sahip olması gerektiğini vurgular.

Söylentiye göre banyodan sızan su,  oluşan rutubet ve nem neticesinde çocuklarının akciğerleri iltahaplanmış ileri derecede zatürre olmuş. Çok kısa bir süre oturabilmişler evde.


 Le Corbusier rasyonalizmin ortaya koyduğu saflık, yalınlık, arınmışlık ilkeleri doğrultusunda tasarladığı Villa Savoye'u diktörtgenler prizması şeklinde kutu formununda ele almış. Küp formu yalnızca çatı katındaki güneşlenme yerini çevreleyen silindirik duvarlarla bozuluyor ve statik değişmez kütle, bir ölçüde hareket (dinamizm) kazanıyor.
 
Le corbusier'in mimari tarzı ve  felsefesi için söylenecek çok şey var  ama gezi bloğumda fazla detaya inip dağılmak istemiyorum, burada bulunduğum süre içerisinde diğer önemli yapılarını da görme şansım olur umarım.

2 yorum:

  1. Cok ilgincmis, tesekkurler :)

    YanıtlaSil
  2. Bence de, büyük şehirlerin günümüzdeki problemlerini çok önceleri sezerek kavramış, gerçekleştirdiği dönem şartları düşünüldüğünde radikal çıkışları olan bir mimar. Akademik bir eğitimi de yok bu arada.

    YanıtlaSil