Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Perşembe, Ekim 20, 2011

Paris'te Yemek Kültürü

Fransa'da restoranların doluluğuna ve insanların  yemek masasında saatler geçirdiğine bakarak onlar için yemeğin bir yaşam biçimi olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Gastonomi alanında dünyada önemli yere sahip oldukları da su götürmez bir gerçek. Yemeğe harcadıkları para da yadsınamaz boyutta, saat 22:00 de bile restoranlar dolu insanlar yemek yiyorlar. Genelde restoranlar tüm gün açık olmuyor.Öğle saatinde açılıyor 12:00-14:30 arası , kapanıp  19:30-24:00 arası akşam yemeği için tekrar açılıyor. Hepsi için geçerli değil ama beğenilen ve popüler olan restoranlarda durum böyle. Pazar günü açık olanları pazartesi kapalı, bir gün tatil şartı var galiba. Bazen öğle saatinde oturup kahve içecek yer bulamıyorsunuz, masalar boş ama öğle saati ve sadece yemek servisi yapılıyor.


Burada yemeklerin üzerine yumurta koyma gibi bir özellik var; kreplerde pizzalarda salatalarda yumurta çok yaygın. Pek çok kez  iştahımı kaçırıyor. Tamam alerjim falan yok ama öyle heryerden çıksın da istemem.
Çok acaip şeyler yiyorlar mesela çiğ kıymayı domatesle falan soslayıp Steak Tartare adı altında iştahla yiyorlar, epey de rağbet görüyor.
Bu resmi  internette buldum. Bu nasıl midedir? Bu nasıl yenir? Kurt yapmaz mı?
Domuz bacağı da buraya özgü lezzetlerden biri, bizim kokoreçi Andouillette adıyla  incecik keserek bildiğin çiğ yiyorlar. Iyyyy sonra vay efendim AB standardında birsürü leziz yemeğimize yasak!  Pek öyle hijyen düşündükleri de yok. Çoğu zaman yemekten önce çatal bıçağımı silecek peçete bulamıyorum masada!( evet silerim). Masalar zaten küçücük, 2 tabak anca sığıyor, bardak çanak devirmeden yiyebilirsen iyi. Yemekleri üstünkörü geçmiyorlar, girişte soğuk ya da sıcak mezeler ya da salatalar tercih ediliyor, sonra ana yemek, yemeklere eşlik eden içecek genellikle şarap, son olarak da tatlı, ya tart ya mousse ya creme brulee ya da peynir tabagi istiyorlar, tatlıdan sonra  kahve içmek çok yaygın. Kahve istediğinizde gelen yoğun kıvamlı ve minicik fincanında espresso. Sütlü, sulu gibi istekleri ayrıca belirtmek gerekiyor. Hepsini birden üstelik gecenin 9 unda yiyip nasıl zayıf kalıyorlar bilemeyeceğim ama güzel yemekleri ve nerede bulduğumu da pek yakında yazacağım. Koskoca fransız mutfağını bu iki üç kendini bilmez yemek yüzünden lekeleyemeyiz. Yaşasın yemek yemek!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder