Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Cuma, Aralık 16, 2011

Haftasonu gezileri: Pisa, Floransa-1

Yine yeni bir cumartesi, icimizdeki gezme askiyla yollara dustuk. Sabah 07:50 ucagiyla, bir bucuk saatlik yolculuk sonunda Pisa'ya vardik. Havaalani sehir merkezine cok yakin, otobusler de ucretsiz goturuyor. Otele vardigimizda saat  9:30'du ve giris yapabilmek icin   saat 13:00'u beklemek gerekiyordu. Zaman kaybetmeden   esyalari emanete birakip Pisa tren istasyonuna (tabiki yuruyerek) geldik ve saat 10:32 Floransa  trenine biletimizi aldik. Her ne kadar Ozan'in tren gari etrafindaki otel, restoran ve cafelere karsi onyargisi olsa da istasyonun karsisindaki Tiffany Cafe'de yedigimiz mozarellali sandvic ve cappuchino guzeldi. Kurstan Italyan arkadasim Anna benim icin  bol bol capuchino ic demisti,  oyle yaptim. Hatta degisiklik olsun diye bir de  grappali espresso  denedim, cok sert ve kotuydu aman denemeyin!

Floransa


Tren biletlerini duraktaki sari kutularda onaylatmadigimiz icin para cezasi yedik, boyle sacma sey hic gormedim ama her yolculukta bir aksilik olmazsa olmuyor zaten diye fazla ustunde durmadik, 1 saatlik tren yolculugundan sonra  Floransa'ya vardik. Tren istasyonu burada da cok merkezde, yuruyerek Duomo katedralinin bulundugu  meydana geldik. 

Italya'nin kuzeyinde; Toskana'nin baskenti ve Italyan ronesansansin dogdugu yer olan Floransa; Arno nehrinin cevresinde kurulmus kucuk, sevimli ve  tarihi bir sehir.
                                                                       Duomo Meydani 

Yapimi 170 yil suren, 1466 yilinda tamamlanan  'Duomo' adiyla bilinen 'Santa Maria Del Fiore' Katedrali.
Kubbeli cati 114.5m yuksekliginde ve ronesans el sanatlari ve kulturunu birlestiren bir  sembol.



    Katedralin karsisindaki vaftizhane (Battistero di San Giovanni)(Baptistry of St. John)

        Noel anne babalarin yanindaki sevincim  gozlerimden belli degil mi?:)

    Ozan'in panoramik cekimlerinden bir goruntu

Simdiye kadar gordugum en guzel sokak suslemesi


Ozan Dante'nin muzelestirilen evinin sokaginda, sagda da aksam yagmurlu  Floransa



Arno nehri uzerindeki Ponte Vecchio (Eski Köprü) 2. Dunya savasindan zarar almadan cikan tek kopru. Kopru uzerinde restoran vardir diye umuyordum  ama sadece kuyumcular var.

Ogle yemeginde ictigimiz sarabin etkisiyle 'Eski Kopru'ye' karsi  titanik pozlarimiz yoldan gecenleri ve bizi cok eglendirdi.:)
Piazza della Signoria'da (Signoria Meydani) Neptün Çeşmesi ve deniz tanrisi Neptun heykeli

Da Vinci, Michelengelo, Caravaggio ve Rembrandt gibi dunyaca unlu ressamlarin  basyapitlarinin sergilendigi;   dunyanin en eski ve en unlu sanat galerisi olan 'Uffizi Sanat Galerisi'ni gezmek isterdim ama bunun icin  daha genis bir zaman gerekiyor. Floransa'da en fazla turist ceken yerlerin basinda gelen Uffizi'ye girmek icin uzun kuyruklarda beklemek  istemiyorsaniz, onceden rezervasyon yapilmasi tavsiye ediliyor.

Signoria meydaninda Michelengelo'nun David (Davut) heykeli

Signoria meydanindaki Museo di Palazzo Vecchio'da bu grup eglenceli muzikleriyle bizi eglendirdi, ama biraz gec kalmisiz, sadece bir iki sarki dinleyebildik.


Yemege olan duskunlugumuz yuzunden bazen epey zamanimizi restoran bulmaya ayiriyoruz. Internetten restoran yorumlarina ve puanlarina bakiyoruz.
Bu defa da 2009 -2010 -2011 yillarinda  Michelin listesine girmis 'Dei Frescobaldi' restoranini denedik.

3 cesit sarap istedik menuden, kadehin altindaki kagitlarda sarabin adi ve yili yaziyor, garson hangisinden baslanacagi konusunda tavsiye veriyor.

Yemegim Tagliolini; Siyah trüflü  ev yapimi fettucini. Trüf mantari Toskana bolgesinde yetisen, belirgin tadi olan ve zor bulunan  bir mantar cesidi. Topragin altinda  ve agac koklerine yakin yerlerde yetisiyor. Bu yuzden bulup cikarmasi epey zor , egitimli kopekler ve domuzlar yardimiyla cikariliyor, ozellikle beyaz truf bir hayli kiymetli. 

Bu cok estetik tarihi  sehirden 21:28 treniyle  Pisa'ya dondugumuzu soylemeden once birkac kucuk not:

-Dante'nin muzeye donusturulen evinin altinda bulunan hediyelikciden gidip itayan yemek kitabi aldim!:)

-Signoria meydani civarinda 'Il Mio Gelato'nun dondurmasi gibi bir dondurma hayatimda yemedim, Roma'da bile.

-Aksam Signoria meydanindaki  bina duvarlarina projektorlerle yapilan  gosteri  ilginc ve guzeldi. 

2 yorum:

  1. Truf mantarini cok merak ediyorum, tadi nasildi? severek yedin mi? kokusu cok guzel diyorlar, oyle mi? :))) cok soru sordum galiba:),

    YanıtlaSil
  2. Sevdim ben tadini, nasil tarif edebilirim bilmiyorum sanki boyle peynir kokusu gibi bir kokuydu bence brie camambert gibi, Ozan da isli bir tad diyor. Cok abartilacak bir koku ya da lezzet degil ama degisik.

    YanıtlaSil