Ocak ayinin ilk pazar gunu baslayan 'galette sezonu' acilali baya oldu evet hatta bitmek uzere ama tembelligimden anca yazabiliyorum.
Birden bire ortaya cikti, pastanelerde her zaman gormeye alisik oldugumuz tatlilarin pastalarin onune gecti, marketlerde, pastanelerde, heryerde kucuk buyuk galette'ler belirmeye basladi, baskoseye yerlesti. Bolgelere gore tarifler degisse de cok eskiye dayanan dini bir gelenekmis. Gelenegin adi Epiphany.
Mecusilerin Hazreti İsa'yı görmek için Bethlehem'e gelmelerini kutlayan ve Ocak ayının 6'sına tesadüf eden kutlama imis. Ocak ayi sonuna kadar devam edermis. 'Galettes des Rois' yani '12.Gece Keki' ni yerken icinden fasulye buyuklugunde porselenden minik Isa heykelcikleri cikiyor. Heykeli bulan kral veya kralice ilan ediliyor.
Ben de denedim, azicik yagli tum diger hamur isleri gibi ama gayet begendim; tekrar tekrar yedim. En bilineni kremali ve bademli olani, yani orjinal adiyla Galette Frangipane'yi daha cok sevdim, cikolata ve armutluya oranla. Hatta dun kursta da kucuk bir galette partisi vardi. Tarifini de aldim ne zaman denerim bilmem:)
Tatli pasta konulariyla basim dertte burada; bu gidisle zor kilo vericem ben.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder