Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Perşembe, Şubat 02, 2012

Albert Kahn

Evde kurs yapmaktan sıkıldık ve kıs da olsa biraz hava alalim, hem de Christine'in yogun temposuna katkida bulunup onun rotasindaki yerlerde bulusalim diyerek gecenlerde Albert Kahn muzesi ve bahcesinde bulusmaya karar verdik. Christine bize iceride bir cafenin de oldugunu orada ders de yapabilecegimizi soyledi ama gittigimizde cafenin 5 yildir  olmadigini ogrendik. Gelmisken  bilet alip bahcesini ve fotograflarini bir gorelim sonra yakinlardaki baska bir cafeye geceriz deyip iceri girdik.

Albert Kahn  Fransiz bankaci ve bir hayirsever. 1860 yilinda yahudi bir ailenin cocugu olarak dogmus. Paris'te banka memuru olarak basladigi  kariyerinde kisa surede yukselerek farkli entellektuel cevreler edinmis. 1940 yilinda 80 yasindayken de nazilerin Fransiz isgali sirasinda ölmus.
1893 yilinda Boulogne-Billancourt'ta buyuk bir arazi satin almis ve farkli stillerde kucuk bahcelerden olusan buyuk ve essiz bir bahce kurmus.
1909 yilinda   soforu ve fotografcisiyla Japonya'ya yaptigi is seyahatinden   pek cok fotografla donunce;  tum dunyadan derlenen fotograf koleksiyonu  icin her kitaya fotografcilar gondererek buyuk bir proje baslatmis. Ilk renkli fotograf icin gerekli ekipmanlari ve fotografcilari finanse etmis. 1909 ve 1931 yılları arasında 72.000 renkli fotoğraf ve 183.000 metre film toplayarak  50 ülkede "Planet Arşivi" olarak bilinen  bir tarihi rekora imza atmis.
Ayrica seyahat burslari ile egitimi de en ust seviyede desteklemis  ta ki  ekonomik kriz nedeniyle iflas edene kadar.
Kisin bile cok guzel olan bu bahce kimbilir ilkbaharda nasil olur?




Pazartesi ve resmi tatiller haric; saat 11:00 den 18:00'e (yazin 19:00) kadar acik olan bu muze; kapidaki gorevlinin soyledigine gore nisan mayis aylarinda ziyaretci patlamasi yasiyormus. Mantiklisi da dis mekanlari baharda gezmek zaten, ama boyle  tenha hali de ayri guzel.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder