Foie Gras (fua gra) nami diger kaz cigerini fransiz mutfagi ile ilgili ipuclari baslikli yazimda atlamis olmam buyuk talihsizlik cunku fransiz mutfagi denilince akla ilk gelen lezzetlerin basinda geliyor. Baslibasina bir konu olarak isleyerek kendisine yapilan haksiz rotari telafi edeyim dedim. Tadi bana hic hitap etmediginden gormemezlikten geliyor olabilirim. Anlami da yagli karaciger demek. Kaz veya ordekleri sonda ile besleyerek yaglandirilan cigerden olusuyor. Bu cigeri elde etmek icin kazlari zorla ve asiri beslediklerini dusunmek bile istahimi kapatmaya yetiyor. Kazlar kesilmeden once 12 gun besleniyor. Bu besleme turu tartisma yaratiyor olsa da dunyada kabul gormus ki yillardir istahla yeniyor. Gecmisi taa Antik Misir'a dayaniyor.
Burada daha cok 'Paté' olarak adlandiriliyor ve tost ekmegi seklindeki bu yagli kisim dilim dilim kesilerek ekmege suruluyor.(paté aslinda genel bir isim, baska etlerle de farkli icerikte karisimlar hazirlanip servis ediliyor ama en bilineni kaz cigeriyle oldugundan boyle geciyor.)
Yanina da likorumsu tatli saraplar ya da eski bir medoc (bordo) sarabi eslik etmesi tavsiye ediliyor. Ana yemekten once baslangic olarak yeniyor. Kalitelisine ufak capta servet odendigini de okumustum bir yerde.
Enerji ve protein kaynagi olarak nitelendirilen bu besini sevenlerine afiyet olsun, ben almayayim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder