Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Perşembe, Temmuz 19, 2012

Fransiz bir lezzet: Kaz Cigeri

Foie Gras (fua gra) nami diger kaz cigerini fransiz mutfagi ile ilgili ipuclari baslikli yazimda atlamis olmam buyuk talihsizlik cunku fransiz mutfagi denilince akla ilk gelen lezzetlerin basinda geliyor. Baslibasina bir konu olarak isleyerek kendisine yapilan haksiz rotari telafi edeyim dedim. Tadi bana hic hitap etmediginden  gormemezlikten geliyor olabilirim. Anlami da yagli karaciger demek. Kaz veya ordekleri sonda ile besleyerek yaglandirilan cigerden olusuyor. Bu cigeri elde etmek icin kazlari zorla ve asiri beslediklerini dusunmek bile istahimi kapatmaya yetiyor. Kazlar kesilmeden once 12 gun  besleniyor. Bu besleme turu tartisma yaratiyor olsa da   dunyada kabul gormus  ki yillardir istahla yeniyor. Gecmisi taa Antik Misir'a dayaniyor.

                                                           fotograf wikipediadan

Burada daha cok 'Paté' olarak adlandiriliyor ve tost ekmegi seklindeki bu yagli kisim dilim dilim kesilerek ekmege  suruluyor.(paté aslinda genel bir isim, baska etlerle de farkli icerikte karisimlar hazirlanip servis ediliyor ama en bilineni kaz cigeriyle  oldugundan boyle geciyor.)  
Yanina da likorumsu tatli saraplar ya da  eski bir medoc (bordo)  sarabi  eslik etmesi  tavsiye ediliyor. Ana yemekten once baslangic olarak yeniyor. Kalitelisine ufak capta servet odendigini de okumustum bir yerde.
Enerji ve protein kaynagi olarak nitelendirilen bu  besini sevenlerine afiyet olsun, ben almayayim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder